Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1200 g sera białego z wiaderka
600 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
12 jaj
300 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 tabliczki mlecznej czekolady
blaszka 25/36 cm ( tak jak większość przepisów na moim profilu )
Sernik w kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników( oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalnika, a jasne do lodówki. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu do masy serowej ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto kruche i delikatnie mieszamy.Wykładamy jasne ciasto kruche, na nie masę serową. Całość pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy je na wystudzonym serniku.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, lepiej wówczas też się kroi.
Komentarze