Sernik w kropeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonale smakuje i super wygląda.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    300 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    150 g margaryny
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    1200 g sera białego z wiaderka
    600 g cukru pudru
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    12 jaj
    300 g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    blaszka 25/36 cm ( tak jak większość przepisów na moim profilu )

Sernik w kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników( oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Ciasto kakaowe wkładamy do zamrażalnika, a jasne do lodówki. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową. Na końcu do masy serowej ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciemne ciasto kruche i delikatnie mieszamy.Wykładamy jasne ciasto kruche, na nie masę serową. Całość pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy je na wystudzonym serniku.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, lepiej wówczas też się kroi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy