Sernik wiedeński

0 (0 ocen)

Pyszne i eleganckie ciasto na rodzinne spotkania

Składniki:

  • 1 kg sera białego (zwartego, suchego)
    10 jajek
    kostka margaryny
    2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kaszy mannej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bakalie (rodzynki, skórki z pomarańczy i cytryny, papaja)

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieraj z cukrem pudrem. Dodaj dwa razy przepuszczony przez maszynkę ser biały. Całość ucieraj, dodając po jednym żółtku.
  • 2. Do utartej masy serowej dodaj mąkę ziemniaczaną, kaszę manną i bakalie. Całość lekko wymieszaj. Następnie ubij pianę z białek z 2 łyżkami cukru i lekko wymieszaj z masą serową.
  • 3. Przełóż do wysmarowanej blachy i piecz ok. 45-50 min w temperaturze ok. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy