sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka. Sernik delikatny bardzo troszeczkę opadł, ale to nie szkodzi…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera
    200g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    10 jajek
    1 duży budyń śmietankowy
    rodzynki
    2 łyżeczki esencji waniliowej

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniów, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.
  • 3. Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.
  • 4. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem…

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy