Sernik z bezą kokosową i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki ,kakao ,cukru pudru, margaryny zagnieść ciasto , wyłożyć nim dno i boki tortownicy .Schłodzić w lodówce.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę dalej miksując ,dodawać na przemian żółtka ,mąkę i śmietanę ,później dodać budyń i cukier waniliowy. Białka z 6 jaj ubić na sztywno ,połączyć z masą serową na koniec wsypać wiśnie i lekko przemieszać. Masę serową przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem. Pieczemy 1 godz. 10 min
Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Piętnaście minut przed końcem pieczenia na wierzch sernika wykładamy bezę zrobioną z białek i wiórków ,rozsmarowujemy równo, zmniejszamy temp. Do 150C piekarnik przestawiamy na opcję z termo obiegiem i pieczemy dalej .Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Komentarze