Kolejny pomysł na przemycenie buraka mojemu synowi.Delikatne smugi buraczkowego sernika bardzo mu sie spodobały i chętnie go zajadał.
Składniki:
5 jaj,
1 kg sera twarogowego z wiaderka,
1 budyn smietankowy z cukrem
1 szklanka cukru,
50 g stopionego masła,
skorka z cytryny,
4-5 łyżek musu z ugotowanego buraka,
1 łyżka maki ziemniacznej
Sernik z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bialka ubijamy na sztywną pianę.
Żołtka ucieramy z cukrem, az bedzie puszysta masa.Dodajemy ser,budyn,miksujemy.Wlewamy masło,dodajemy skorkę z cytryny.Do osobnej miski przekładamy 1/3 masy.Dodajemy do niej mus z buraka i miksujemy,wsypujemy łyżkę mąki ziemniacznej,dodajemy 3 łyżki piany i delikatnie mieszamy.
Pozostała pianę dodajemy do masy serowej-bialej i delikatnie łyżką mieszamy.
Formę (sr 21cm) wyscielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę na przemian :2-3 łyzki masy bialej i 1 łyzka masy z burakiem.Masę wykładamy do wyczerpania.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach.
Porady
Mase serowa nalezy sprobowac i ewentualnie dosłodzic według własnego uznania.
Komentarze