Sernik z czekoladową pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływa się w ustach !

  • 60 min

Składniki:

  • Na cisto:
    150 g margaryny
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 żółtka jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Na masę serową:
    1 kg półtłustego twarogu
    2 budynie śmietankowe
    4 żółtka jaj
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanki cukru
    2 szklanki mleka

    Piana:
    6 białek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao

Sernik z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na formę o wymiarach 28 x 24.

    Masa serowa :
    Jajka, żółtka i cukier miksujemy aż zaczną gęstnieć. Stopniowo dodajemy zmielony twaróg i wlewamy na przemian olej i mleko. Cały czas miksujemy i wsypujemy budynie. Wylewamy masę na wyłożoną ciastem blachę.
    Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.

    Piana:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną masę. Na koniec wsypujemy kakao i delikatnie mieszamy. Wykładamy na gorące ciasto i wkładamy z powrotem do piekarnika na 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy