Sernik z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik urozmaicony kawałkami jabłek ukryty pomiędzy ciastem czekoladowym.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:

    250 g margaryny
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 szklanka cukru kryształ
    0,5 szklanki wody
    5 jajek
    2 szklani mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    masa serowa:

    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    0,75 szklanki cukru
    125 g margaryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jajek

    Dodatkowo;

    3 jabłka

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •    Sernik z jabłkami 1. Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotowujemy. Studzimy.
    Dodajemy jajka ,mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę .
    Połowę ciasta przelewamy do blaszki 32 x 23 cm. Resztę odstawiamy na bok.

    Przygotowujemy masę serową :

    Jajka rozbijamy oddzielając białka.
    Ubijamy je na sztywno.
    Margarynę ucieramy z cukrem.
    Dodajemy kolejno żółtka a następnie ser.
    Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy całość delikatnie z białkami.
  • 2. Na ciasto układamy plastry jabłek.
    Na nie przelewamy masę serową, którą przykrywamy druga warstwą jabłek.
    Resztą ciemnego ciasta polewamy masę serową.
    Wstawiamy do zimnego piekarnika.
    Nastawiamy temp na 200 stopni i pieczemy 70 minut.
    Po upieczeniu zostawiamy sernik jeszcze na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy