Sernik z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wkładamy do miski, zagniatamy w kulę.
Chłodzimy w zamrażalce przez 30 minut.
Blaszkę 24x24 cm wykładamy folią i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy mąką.
Ciasto ścieramy na tarce jarzynowej zostawiając trochę do ozdoby. Lekko je dociskamy do dna blaszki.
2.Masa serowa:
Ser ucieramy z cukrem,jajkami i mlekiem.
Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.
Jabłka obieramy. Jedno z nich kroimy na cienkie plasterki,resztę ścieramy na tarce jarzynowej.
Skrapiamy je sokiem z cytryny by nieściemniały.
Masę serową łączymy z odsączonymi i obsypanymi mąką rodzynkami.
Na ciasto wylewamy połowę masy serowej.
Wykładamy jabłko pokrojone w plasterki.
3.Zalewamy je resztą masy.
Wierzch wykładamy odciśnięte od soku jabłka.
Z odłożonego ciasta robimy wałeczki i układamy na wierzchu jabłek. Lekko dociskamy.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Zostawiamy go przy uchylonych drzwiczkach jeszcze na 10 minut.
Komentarze