Sernik z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik przepyszny z dodatkiem jabłek i rodzynek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    170 g margaryny
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko


    Nadzienie;

    0,5 kg białego sera trzykrotnie mielonego
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy
    4 łyżki cukru kryształ
    1 łyżka mleka
    0,5 szklanki rodzynek

    Dodatkowo:

    5 jabłek
    sok z cytryny.

Sernik z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z jabłkiem 1. Składniki na ciasto wkładamy do miski, zagniatamy w kulę.
    Chłodzimy w zamrażalce przez 30 minut.
    Blaszkę 24x24 cm wykładamy folią i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy mąką.
    Ciasto ścieramy na tarce jarzynowej zostawiając trochę do ozdoby. Lekko je dociskamy do dna blaszki.
  • Sernik z jabłkiem 2. Masa serowa:

    Ser ucieramy z cukrem,jajkami i mlekiem.
    Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy.
    Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.
    Jabłka obieramy. Jedno z nich kroimy na cienkie plasterki,resztę ścieramy na tarce jarzynowej.
    Skrapiamy je sokiem z cytryny by nieściemniały.
    Masę serową łączymy z odsączonymi i obsypanymi mąką rodzynkami.
    Na ciasto wylewamy połowę masy serowej.
    Wykładamy jabłko pokrojone w plasterki.
  • Sernik z jabłkiem 3. Zalewamy je resztą masy.
    Wierzch wykładamy odciśnięte od soku jabłka.
    Z odłożonego ciasta robimy wałeczki i układamy na wierzchu jabłek. Lekko dociskamy.

    Sernik wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
    Zostawiamy go przy uchylonych drzwiczkach jeszcze na 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy