Sernik z kandyzowanymi bananami

0 (0 ocen)

Ten sernik jest z dodatkiem karmelizowanych bananów, więc i smak sernika jest bananowy, a byłby bardziej, gdyby część bananów zmiksować i wymieszać z masą serową.

Składniki:

  • 250 gram herbatników
    1 kostka masła

    Masa serowa:
    4 kostki twarogu - każda po 200 gram
    11/2 szklanka cukru
    1/2 kostka masła
    3 łyżki mąki pszennej
    4 banany
    5 łyżek jogurtu greckiego
    5 jajek

Sernik z kandyzowanymi bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki kruszę za pomocą blendera. Masło rozpuszczam, studzę i mieszam z pokruszonymi ciastkami. Wykładam na spód tortownicy o śr 24 cm, ugniatam dłonią i odstawiam.
    Twaróg miksuję dodając szklankę cukru. Za pomocą łopatki zdejmuję twaróg ze ścianek naczynia by cały ładnie został roztarty na gładką i jednolitą masę. Ucierając dodaję po łyżce jogurt i mąkę. Wbijam po jednym jajku cały czas miksując.
    Masło i pozostały cukier rozpuszczam na patelni, wrzucam obrane banany i podsmażam przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Obracam na drugą stronę, obsmażam i wykładam na kruchy spód. Przykrywam masą serową, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150'C na 1 h 20 min-1 h 30 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy