Sernik z kulkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Sernik wręcz idealny na Świąteczny stół .

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 25 dekagramów
    - cukier: 10 dekagramów
    - margaryna: 10 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - kwaśna śmietana: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - biały ser (może być z wiaderka): 1 kilogram
    - cukier: 30 dekagramów
    - margaryna: 12 dekagramów
    - jajka: 6 sztuk
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka

    - orzechy włoskie: 30 dekagramów
    - gęsta śmietana: 1 szklanka
    - cukier: 3 łyżki

    - dżem wiśniowy: 1 sztuka

Sernik z kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik z kulkami 1. Zagnieść kruche ciasto, schłodzić i wykleić nim dno formy, posmarować dżemem. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, budyń i na końcu pianę z białek, wylać połowę sera na ciasto i poukładać na nim kulki orzechowe przykryć resztą sera. Piec 60min w temp. 180st.
  • sernik z kulkami 2. Kulki orzechy zmielić, wymieszać ze śmietaną i cukrem, formować malutkie kuleczki. Przed ułożeniem schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy