Sernik z malinami na zimno

0 (0 ocen)

Latem mrożę sporo owoców, bym zimą mogła choć w taki sposób przywołać trochę lata;)

Składniki:

  • Spód:
    200g herbatników maślanych,
    130g masła.

    Masa serowa;
    500g półtłustego twarogu,
    250 g śmietanki 30%,
    7 czubatych łyżek cukru,
    3 łyżki żelatyny,
    400g malin (mogą być mrożone),
    galaretka malinowa.

Sernik z malinami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone maliny rozmrozić i odsączyć na sicie. Ser zmielić, śmietankę ubić na sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy. 1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy