Sernik z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blaszkę o wym 25na 36 cm. wstawiamy do lodówki.
Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym , cały czas mieszając dodajemy ser i budynie. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i pozbawiamy pestek, miksujemy i dodajemy do sera. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką. Na ciastko wykładamy połowę masy , przykrywamy odsączonymi z zalewy mandarynkami
2.przykrywamy drugą częścią masy. ciasto pieczemy około 1 godziny w temperaturze 17o stopni z termoobiegiem, bez niego pieczemy około 1,5 godziny. po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem lub polewą.
Porady
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku, czekamy jak ostygnie i dopiero wyjmujemy, inaczej bardzo nam opadnie.
Komentarze