Sernik z masą krówkową

0 (0 ocen)

Smaczny, dzięki suszonym śliwkom i żurawinie nie za bardzo słodki.

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    70 g miękkiego masła
    2 żółtka
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    2 łyżeczki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ser:
    350 g twarogu
    200 g masy krówkowej kakaowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    30 ml kremówki

    50 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych śliwek
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Polewa;
    3 łyżki śmietany 30%
    100 g mlecznej czekolady
    50 g suszonej żurawiny

    Tortownica 18 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia

Sernik z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta włożyć do miski, wymieszać i zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy do połowy rantu. Wstawić do chłodu.
  • 2. Twaróg zmielić, dodać jajka, masę krówkową, śmietankę i mąkę. Zmiksować na jednolitą masę.
  • 3. Wyjąć tortownicę z lodówki, oprószyć ciasto łyżeczką mąki ziemniaczanej i rozsypać śliwki i żurawinę. Wylać masę serową i wstawić do piekarnika z temp. 180*C na 55 min. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć a sernik wyjąć po 15 minutach.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, dodać żurawinę i polać zimny sernik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy