Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw ugotować mleko.
2.Z mąki, 1/2 szkl. cukru, proszku do pieczenia, 3 żółtek, śmietany i posiekanej margaryny szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy na natłuszczoną blachę.
3.5 jajek i 2 żółtka ubijamy z 1 szklanką cukru ( można dodać jeszcze łyżkę lub dwie cukru). Mieszamy z serem, budyniem, olejem , sokiem z cytryny, wystudzonym mlekiem (masa będzie płynna). Dodajemy rodzynki i zmielony kokos. Wylewamy na ciasto. Pieczemy w temp. 170' C około 1 godziny (zazwyczaj piekę dłużej, pod koniec pieczenia zwiększam temp. do 200'C do momentu aż się ładnie zrumieni , a potem zmniejszam do 170'C- kiedy piekę z pianą z białek).
4.5 białek ubijamy z 1/2 szkl. cukru ( ja dokładam 1-2 łyżki cukru). Wykładamy na sernik, pieczemy około 15 minut w 170'C ( aż się zrumieni).
Porady
Masa serowa jest bardzo puszysta i delikatna, więc kokos musi być zmielony. Ja mielę go w młynku do kawy.
Komentarze