Sernik z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tym sernikiem zaczynam sezon na rabarbar.Jest wyśmienity,lekki i orzeżwiający.Najlepiej smakuje mocno schłodzony w upalne dni,gorąco polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód-12,5 dkg margaryny 1 i 1/2 szkl maki tortowej 1 jajko +1 żółtko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa-1 kg sera mielonego wiaderkowego ,np.Wielun 5 żółtek,2 jajka całe 2 budynie śmietankowe 2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 szkl cukru Dodatkowo-60 dkg rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 5 białek+1/2 szkl cukru

Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyc,osuszyc i pokroic w jednocentymetrowe kawałki,wymieszac z 2łyżkami cukru,odstawic.Składniki spodu zagniesc,wyłożyc spod blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(30/22cm).Spód posypac bułką tartąPiekarnik nagrzac do temp.160C..Jajka,żółtka i cukier zmiksowac na pulchną,gęstą masę.dodac ser,miksowac na mniejszych obrotach.Wsypac budynie połączyc.Powoli wlewac mleko,ciągle miksując,na koniec dodac olej.Rabarbar odsączyc z soku,wyłożyc na ciasto w formie,zalac masą serową.Piec 50 min.Po tym czasie ubic białka,dodac cukier i ubic na sztywno.Ciasto ostrożnie wyjąc z piekarnika ,rozsmarowac pianę,zapiec ok 7 minut,wyjąc,osudzic.Schłodzic ok 2 godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy