Sernik z ricottą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo delikatny i subtelny w smaku.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ser ricotta sernikowy- 1,5 kilograma
    6 jajek
    Cukier-1/3 szklanki
    Budyń śmietankowy-1,5 paczki
    Skórka pomarańczowa-1/3 szklanki
    Rodzynki-pół szklanki
    Skórka z cytryny-2 łyżki
    Sok z cytryny-2 łyżki
    Sok z pomarańczy-pół szklanki

Sernik z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namaczam w soku pomarańczowym. Jajka ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję partiami ricottę Do masy sernikowej dodaję budyń i bakalie,delikatnie mieszam i wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 165 stopniach. Sernik zostawiam w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.

Porady

Jeżeli nie dostaniecie ricotty sernikowej możecie użyć zwykłej. Wtedy po wyjęciu z opakowania wylejcie wodę, i dokładnie odciśnijcie ser na sitku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy