Sernik z rodzącą się rosą

0 (0 ocen)

Zaskakuje na każdym kroku...

Składniki:

  • ciasto : 3/4 kostki margaryny, 2 żółtka, jajko, 3/4 szklanki cukru , 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    masa serowa : 80 dkg sera trzykrotnie mielonego, 3 żółtka, szklanka cukru, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju, 1/2 aromatu waniliowego, budyń śmietankowy, soda, sól, 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru

Sernik z rodzącą się rosą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić, rozwałkować a następnie wyłożyć nim spód i boki formy. Utrzeć żóltka, cukier i budyń, dodać ser, a potem mleko i olej oraz aromat, sodę i sól, zmiksować. Masa serowa wydaje się rzadka, ale taka powinna być. Wylać ją na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 45 -60 minut. Po tym czasie ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na sernik i wstawić jeszcze na 10 - 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Drugiego dnia urodzi się " rosa ".

Porady

użyć blaszki o wymiarach 25 x 40 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy