Ciasto :
2 szklanki mąki
1 jajko
10 dag margaryny
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa :
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
2 cukry wanilinowe
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe (duże)
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka i 4 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo :
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na brytfankę wysoko z boków. Jajka, żółtka, cukier wanilinowy, cukier puder utrzeć do białości, a następnie dodać zmielony ser, mleko oraz wsypać budyń. Na koniec wlać olej. Wylać całość na ciasto (masa będzie bardzo rzadka). Piec ponad 45 minut. Ubić białka z 4 łyżkami cukru oraz dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Włożyć na sernik i piec jeszcze ok. 15 minut.
Komentarze