Sernik z śmietankową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafle pokruszyć wałkiem. Masło roztopić i wymieszać z waflami. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut, aż stwardnieje. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser, jajka, cukier, esencję waniliową oraz sok z cytryny starannie zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć ją na wafle. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Powierzchnia powinna być jasnozłota, masa serowa zaś zwiększy swą objętość na tyle, że całkiem wypełni formę z wafla. Sernik wystudzić w temperaturze pokojowej. Śmietanę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową dokładnie wymieszać. Lukier wylać na sernik i wygładzić. Wstawić do piekarnika na 5 minut, by cukier się rozpuścił. Wyjąć, wystudzić, następnie wstawić do lodówki.
Komentarze