Sernik z sosem toffi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik i sos toffi to słodki i sycący dodatek do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód-3 paczki herbatników 10 dkg stopionego masła lub margaryny Masa serowa-1,20 kg sera wiaderkowego na serniki 6 jajek 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki mąki tortowej Sos toffi-1,5 szkl śmietanki 30%,3|4 szkl cukru brązowego lub trzcinowego

Sernik z sosem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z sosem toffi 1. Herbatniki zmiksowac w blenderze,lub włożyc do woreczka i zgnieśc wałkiem,połączyc z masłem,aby powstał tzw. mokry piasek .Tortownicę 26 cm wyłożyc herbatnikami,łyżką uformowac spód i boki.Wstawic na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170C,ostudzic.Ser wymieszac z cukrami,wbijac po jednym jajku,po każdym miksując na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia.Na koniec wsypujemy mąkę,krótko miksujemy.Masę wylewamy na podpieczony spód,pieczemy 50 minut w temp.160C.Zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez godzinę,wyjmujemy,okrawamy nożem wokół brzegów tortownicy i studzimy.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Składniki na sos zagotowujemy i mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok 10-15 minut,aż zgęstnieje.Lekko studzimy,kroimy sernik na porcje i polewamy sosem,można posypac posypką czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy