Sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wycisnąć sok z cytryn, wlać do rondelka i zagotować z 5 łyżkami wody, wsypać 2/3 szklanki cukru, gotować przez kilka minut, aż powstanie gęsty syrop. Ubić energicznie 3 białka i wąskim strumieniem wlewać do nich syrop cytrynowy ( gorący ) , cały czas ubijając pianę. Wymieszać żelatynę z 1/3 szklanki wrzącej wody. Ubić mikserem schłodzoną śmietankę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Przełożyć ser do miski. Najpierw utrzeć z żółtkami i rozpuszczoną żelatyną, a potem delikatnie połączyć z ubitą śmietanką i zaparzoną pianą. Posmarować boki tortownicy olejem. Na biszkopty wyłożone w tortownicy wyłożyć połowę masy serowo - śmietankowej, na nią warstwę truskawek, po czym drugą połowę masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plasterki truskawki i pokryć je glazurą z dżemu ( dżem rozpuścić do konsystencji śmietanki. po czym zmiksować i smarować łyżeczką każdą truskawkę ).
Komentarze