Sernik z tuńczykiem i pomidorami

0 (0 ocen)

Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze smakuje z gęstym sosem balsamicznym

Składniki:

  • Spód
    20 dag krakersów
    2 łyżki masła
    1 łyżka oregano

    Warstwa z tuńczykiem
    40 dag sera twarogowego
    4 łyżki śmietany
    30 dag tuńczyka w oleju z puszki
    sol,
    pieprz,
    sok z cytryny do smaku
    4 łyżeczki żelatyny

    Warstwa pomidorowa
    500 ml przecieru z pomidorów
    sól,
    pieprz,
    chilli ,
    cynamon
    5 łyżeczek żelatyny

    Do dekoracji
    oliwki
    bazylia

Sernik z tuńczykiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać.
    Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika.
    Do miski włożyć ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku.
    Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać.
    Wyłożyć na spód z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia.
    Przecier z pomidorów wymieszać z przyprawami.
    Połączyć z rozpuszczoną żelatyną i wylać na masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia.
    Wierzch przybrać oliwkami i listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy