Pyszny rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem czekolady i wiśni zaskoczy smakiem nie jedno podniebienie.
1 godz. 30 min
Składniki:
składniki; 5 jajek,200 gr masła, 200 gr czekolady gorzkiej,400 gr cukru pudru,110 gr mąki, 400 gr sera ricotta, cukier waniliowy,150 gr wiśni bez pestek ( ja miałam mrożone )
Sernik z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze.Masło zmiksować z 250 gr cukru pudru na gładką masę,dodać kolejno 3 jajka,cały czas miksując dodawać czekolad i mąkę,Do prostokątnej formy 22/22 szerokości wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia wlać 3/4 masy
2.W drugiej misce utrzeć ser ricotta z pozostałym cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkami. walc masę serową na masę z czekoladą .Na wierzch wyłóż pozostałą masę czekoladową. Rozłóż wiśnie ( jak mrożone to nie rozmrażać) Piec godzinę w nagrzanym piekarniku do 170 stopni .Schłodź w ciepłym uchylonym piekarniku.
Komentarze