Sernik z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekki, puszysty i delikatną słodyczą zdrowej żurawiny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO

    1 kostka margaryny Kasia
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    2 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    1 mały proszek do pieczenia

    MASA SEROWA

    1 kg serków homogenizowanych naturalnych
    1 łyżka tłuszczu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    piana ubita z 6 białek
    15 dag suszonej żurawiny

Sernik z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski. Dobrze zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wszystkie składniki na masę serową (oprócz piany z białek) wrzucić do miski i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową. Na blaszkę wyłożyć równomiernie jedną część ciasta, na to wysypać żurawinę, na nią wylać masę serową i na masę poskubać druga część ciasta. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 st C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy