Sernik z żurawiną i mascapone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik zrobiłam z dodatkiem żurawiny i dałam polewę , udekorowałam dmuchanymi gwiazdkami .

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa serowa:

    4 duże jajka
    1 żółtko
    1 szklanka cukru
    0,5 kg twarogu
    0,5 kg mascarpone
    1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
    cukier z prawdziwą wanilią Kamis
    suszona żurawina 2 garście

    Spód sernika



    170 gramów ciastek digestive
    kilka łyżek masła, niesolonego

    Polewa:

    margaryna 50 gram

    cukier 50 gram

    woda 2 łyżki

    kakao 2 łyżki

    Dodatkowo:

    gwiazdki w białej czekoladzie dmuchane

Sernik z żurawiną i mascapone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubiłam jaja i żółtko z cukrem.

    2. Dodałam do zmiksowanych jaj dodałam ser i mascarpone.

    3. Na końcu dodałam budyń waniliowy.

    4. Ciastka zmiksowałam blenderem .

    5. Dodałam do ciastek rozpuszczone masło, wymieszałam i zagniotłam.

    6. Do tortownicy włożyłam papier do pieczenia , na niego wyłożyłam ciasteczka ugniecione.

    7. spód podpiekłam przez 15 minut w 170 stopniach.

    8 . Przełozyłam masę serową i piekłam 15 minut w 100 stopniach , potem zmniejszyłam temp do 140 stopni i piekłam 60 minut.

    9 . Czarną blachę z pieca włóż do pieca zalej woda odrobinę , dopiero wstaw tortownice z masa serową .

    10. Upieczony sernik zostaw na noc w lodówce .

    11. Na następny dzień zrób polewę i udekoruj jeśli chcesz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy