Sernik ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Sernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • jogurt typu greckiego duży 400 g
    waniliowy serek homogenizowany 150 g
    2 jajka
    budyń waniliowy bez cukru
    3 łyżki cukru pudru
    4 małe śliwki węgierskie
    płaska łyżeczka kakao
    ok 80 g herbatników
    50 g masła

Sernik ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem.
    Wypełniamy dno foremek - kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po podsypnia wierzchu na koniec.) Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  • 2. Śliwki wraz z kakao blednujemy na gładką masę.
  • 3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką.
    Masę wylewamy na herbatniki.
    Na środek wykładamy masę śliwkową.
    Pieczemy w 185 stopniach przez 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy