Sernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek.
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
jogurt typu greckiego duży 400 g
waniliowy serek homogenizowany 150 g
2 jajka
budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki cukru pudru
4 małe śliwki węgierskie
płaska łyżeczka kakao
ok 80 g herbatników
50 g masła
Sernik ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem.
Wypełniamy dno foremek - kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po podsypnia wierzchu na koniec.) Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
2.Śliwki wraz z kakao blednujemy na gładką masę.
3.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na herbatniki.
Na środek wykładamy masę śliwkową.
Pieczemy w 185 stopniach przez 40 minut.
Komentarze