Sernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie smaków, ser i śliwki świetnie się ze sobą komponują, tworząc pyszną całość.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -2 i 1/2 szkl. mąki
    -1/2 szkl. cukru
    -2 żółtka
    -3/4 kostki margaryny
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa serowa:
    -1 kostka margaryny
    -1 kg zmielonego białego sera
    -6 jajek
    -1 szkl. cukru
    -1 budyń waniliowy

    Ponadto:
    -ok. 1 kg śliwek mogą być mrożone

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki na ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy ciasto. Schładzamy.
  • 2. Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, na końcu ser oraz budyń. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z masą serową.
  • 3. .Śliwki myjemy , oczyszczamy z pestek, dzielimy na połówki.
  • 4. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część odkładamy, a pozostałe dwie wałkujemy i wylepiamy ciastem blachę(32*25cm). Na ciasto wylewamy nie wielką ilość sera, układamy śliwki i zalewamy delikatnie masą serową. Na górę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
    Pieczemy ok.60 min w temp.170 stopni.
  • 5. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy