Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: wszystkie składniki na ciasto przekładamy na stolnice i zagniatamy ciasto. Schładzamy.
2.Masa serowa: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując, na końcu ser oraz budyń. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z masą serową.
3..Śliwki myjemy , oczyszczamy z pestek, dzielimy na połówki.
4.Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną część odkładamy, a pozostałe dwie wałkujemy i wylepiamy ciastem blachę(32*25cm). Na ciasto wylewamy nie wielką ilość sera, układamy śliwki i zalewamy delikatnie masą serową. Na górę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy ok.60 min w temp.170 stopni.
Komentarze