Sernik ZEBRA

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kremowy i aksamitny sernik.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki 250 g,
    masło 150 g,
    Masa serowa:
    ser na sernik 800 g,
    cukier 1 szk,
    jajka 4 szt,
    mąka ziemniaczana 2 łyżki,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    śmietana 30 % 100 g,
    budyń truskawkowy 1 szt,
    kakao 3 łyżki,

Sernik zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w rozdrabniaczu. Masło roztopić i przelać do herbatników, wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
    Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i zmiksować. Dodać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną i całość chwilę zmiksować. Następie do masy twarogowej dodawać cały czas miksując po jednym jajku. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać budyń truskawkowy i wymieszać, do drugiej kakao, wymieszać. Do tortownicy nakładać po 2 łyżki masy truskawkowej, na nią 2 łyżki masy czekoladowej i tak do końca.
    Piec 50 - 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy