Serniko-makowiec na jaglanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
-mak sparzamy wrzątkiem
-mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mak i gotujemy około 20 min. Następnie studzimy, dokładnie odsączamy z mleka (najlepiej użyć gazę) i mielimy w maszynce do mielenia
-suche składniki mieszamy ze sobą
-kaszę i jaja dokładnie blendujemy, dodajemy suche składniki, mak i mieszamy wszystko. Na koniec wklewamy olej kokosowy i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
masa sernikowa:
-twaró, jogurt oraz jaja dokładnie blendujemy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
-masę wylewamy na spód i delikatnie wciskamy plasterki pomarańczy
Rozgrzewamy piernik do 180C i pieczemy około 1h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku
Komentarze