Serniko-makowiec na jaglanym spodzie

0 (0 ocen)

Słodka i dietetyczna propozycja na Świąteczny stół. Czyli serniko-makowiec na jaglanym spodzie.

Składniki:

  • Spód:
    -2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    -150g maku, ja użyłam białego
    -1 szklanka mleka kokosowego
    -6 łyżek ksylitolu
    -2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
    -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    -4 łyżki mąki ryżowej
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa sernikowa:
    -700g twarogu
    -3 małe jajka
    -200ml jogurtu greckiego
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki mąki ryżowej
    -pół szklanki ksylitolu
    -pół łyżeczki sproszkowanej wanili

    dodatkowo: kilka plasterków pomarańczy (opcjonalnie)

Serniko-makowiec na jaglanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fjw5vk 1. spód:
    -mak sparzamy wrzątkiem
    -mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mak i gotujemy około 20 min. Następnie studzimy, dokładnie odsączamy z mleka (najlepiej użyć gazę) i mielimy w maszynce do mielenia
    -suche składniki mieszamy ze sobą
    -kaszę i jaja dokładnie blendujemy, dodajemy suche składniki, mak i mieszamy wszystko. Na koniec wklewamy olej kokosowy i ponownie mieszamy
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę

    masa sernikowa:
    -twaró, jogurt oraz jaja dokładnie blendujemy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
    -masę wylewamy na spód i delikatnie wciskamy plasterki pomarańczy

    Rozgrzewamy piernik do 180C i pieczemy około 1h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy