Sernikowy kakaowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to ciasto zarówno dla łasuchów, jak i osób, które nieszczególnie przepadają za mocno słodkimi wypiekami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1 jajo i 2 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa serowa:
    1,2 kg twarogu półtłustego
    2 jaja i 2 białka
    2/3 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    aromat waniliowy

Sernikowy kakaowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, następnie 1/3 gotowego ciasta zawinąć w woreczek schować do zamrażalnika na ok. 50 min.
    Ser zmielić 3 razy. Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem. Ciągle ucierając stopniowo dodawać ser, wsypujemy budyń i dodajemy kilka kropel aromatu.
    Ciastem, które nie zostało zamrożone wylepiamy spód blachy. Następnie wykładamy warstwę serową i na wierzch ścieramy na tartce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Całość pieczemy godzinę w 180 stopniach.

Porady

Wierzch ciasta możemy udekorować oprószając je cukrem pudrem. Jeżeli ktoś lubi rodzynki, może dodać kilka garści do masy serowej pod koniec ucierania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy