Serowa pajęczyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy.
W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.
Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli.
Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać.
Tortownicę ,28cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną.
Ciasto wykładać na środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i kawowego.
Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące pajęczynę.
Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160stop..60minut.
Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.
Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym.
Komentarze