Serowa pajęczyna

0 (0 ocen)

Serowa pajęczyna.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła
    160-200g cukru pudru
    8 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
    1 laska wanilii
    1 kg twarogu na sernik, mielonego
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Serowa pajęczyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować.
    Żółtka oddzielić od białek. Dodawać kolejno do zmiksowanego cukru i dalej miksować do uzyskania ładnej masy. Laskę wanilii rozciąć i ziarenka dodać do masy.
    W małej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną, kaszkę i proszek. Dosypać do masy, wymieszać.
    Stopniowo dodawać twaróg i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli.
    Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i do jednej wlać rozpuszczoną w małej ilości wody kawę, delikatnie wymieszać.
    Tortownicę ,28cm, chciałem cienkie ciasto, lekko wysmarować i posypać kaszką manną.
    Ciasto wykładać na środek formy naprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i kawowego.
    Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące pajęczynę.
    Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160stop..60minut.
    Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie.
    Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy