Serowa zapiekanka z miodem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam ciepły deser serowy pachnący pomarańczami i miodem lipowym.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g twarogu
    200 g śmietany 18%
    3 jajka
    5 łyżek kaszy manny
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki sody
    sok z połowy pomarańczy
    otarta skórka z pomarańczy
    szczypta soli
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    miód lipowy do polania

Serowa zapiekanka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg, jajka, śmietanę wymieszać razem. Można to zrobić łyżką, albo mikserem na małych obrotach. Dodać grysik, cukier, otartą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, sodę, sól. Pomieszać. Wstawić do lodówki na ok 1 godz. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć masę twarogową. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 min. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę lekko przestudzić. Kroić i podawać ciepłą, polaną obficie miodem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy