Polecam ciepły deser serowy pachnący pomarańczami i miodem lipowym.
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g twarogu
200 g śmietany 18%
3 jajka
5 łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki sody
sok z połowy pomarańczy
otarta skórka z pomarańczy
szczypta soli
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
miód lipowy do polania
Serowa zapiekanka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg, jajka, śmietanę wymieszać razem. Można to zrobić łyżką, albo mikserem na małych obrotach. Dodać grysik, cukier, otartą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, sodę, sól. Pomieszać. Wstawić do lodówki na ok 1 godz. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć masę twarogową. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 50 min. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę lekko przestudzić. Kroić i podawać ciepłą, polaną obficie miodem. Smacznego.
Komentarze