Serowe jagodzianki

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułeczki z dodatkiem twarogu w cieście, który sprawia, że są dłużej świeże i bardziej wilgotne. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    25g drożdży świeżych
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka)
    ok 1 l jagód
    1 szklanka kruszonki

Serowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
    Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka, twaróg i spieniony zaczyn. Wyrobić ciasto, zagniatając je około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-1d8pwd3 2. Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt długi i wąski ok 20 x 50 cm.
    Na ciasto wysypać umyte i osuszone jagody.
  • image-2a7ktbo 3. Ciasto zwijać ciasno, zamykając jagody do środka, wzdłuż dłuższego brzegu. Jak roladę.
  • 4. Przygotowane ciasto pociąć na ok 1,5 cm kawałki.
    Odstawić na 20 min do napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać kruszonką.
    Piec w temperaturze 180*C przez 20 min. Smacznego.

Porady

Żeby jagody przy przecinaniu ciasta pozostały całe, polecam zwykłą nitkę do szycia. Należy ją położyć pod ciastem w miejscu, gdzie chcemy przeciąć, skrzyżować na górze i zacisnąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy