Serowe knedle

0 (0 ocen)

  • 40 min

Alternatywa do tradycyjnych knedli z ciasta ziemniaczanego. Knedle nadziewane morelami, śliwkami i brzoskwiniami.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g białego sera
    2 jajka
    2 łyżki masła
    mąka
    ulubione owoce: morele,śliwki, brzoskwinie
    cukier, sól
    śmietana 18%

Serowe knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały zmielić przez maszynkę. Masło rozpuścić w garnku, a następnie ostudzić. Wlać masło i całość zagnieść. Dodać do ciasta soli, dosypując tyle mąki by powstała gładka, sprężysta masa. Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ale można także na godzinę.

    Owoce pokroić na mniejsze kawałki i wydrylować. W misce wymieszać je z cukrem, by nadać im słodkości.

    Gotowe ciasto uformować w rulon i pokroić go na mniejsze części. Każdą część rozwałkować na małe placuszki i rozłożyć na nich owoce.
    Uformować kulkę, dla lepszego sklejenia używam ciepłej wody.

    W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzątku wrzucać knedle. Gdy wypłyną gotować jeszcze przez 8 min.

    Po ugotowaniu knedle polewam sosem z śmietany, cukru i odrobiny cukru waniliowego.

Porady

Zamiast sosu śmietanowego można także je podać w panierce z orzechów włoskich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy