1.Ser biały zmielić przez maszynkę. Masło rozpuścić w garnku, a następnie ostudzić. Wlać masło i całość zagnieść. Dodać do ciasta soli, dosypując tyle mąki by powstała gładka, sprężysta masa. Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ale można także na godzinę.
Owoce pokroić na mniejsze kawałki i wydrylować. W misce wymieszać je z cukrem, by nadać im słodkości.
Gotowe ciasto uformować w rulon i pokroić go na mniejsze części. Każdą część rozwałkować na małe placuszki i rozłożyć na nich owoce.
Uformować kulkę, dla lepszego sklejenia używam ciepłej wody.
W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzątku wrzucać knedle. Gdy wypłyną gotować jeszcze przez 8 min.
Po ugotowaniu knedle polewam sosem z śmietany, cukru i odrobiny cukru waniliowego.
Porady
Zamiast sosu śmietanowego można także je podać w panierce z orzechów włoskich.
Komentarze