Serowe knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

W sezonie śliwkowym nie może zabraknąć w moim domu knedli

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 17 sztuk:




    -około 230 g mąki

    -250 g sera białego półtłustego

    -3 żółtka

    -25 g masła

    -szczypta soli

    -3 łyżki śmietany 18%




    Nadzienie:

    -śliwki

    -ewentualnie cukier




    Sos:

    -szklanka mleka

    -1 pełna łyżka mąki

    -2 żółtka

    -3 łyżki cukru

    -3 łyżki śmietanki 30%

    -cynamon i wanilia do smaku.

Serowe knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:Mąkę dokładnie rozprowadzić niewielką ilością zimnego mleka.Resztę mleka zagotować z wanilią i cynamonem.Dodać mąkę i mieszając zagotować.Następnie zmniejszyć płomień,dodać śmietankę oraz żółtka utarte z cukrem .Dokładnie wymieszać,trzymać na niewielkim ogniu doprowadzając do lekkiego zgęstnienia a nie dopuszczając do zagotowania.Mieszając ostudzić.


  • 2. Knedle:Mąkę przesiać ,dodać zmielony ser,żółtka ,sól,śmietanę oraz miękkie masło.Zagnieść ciasto.Następnie podzielić na części ,uformować wałek,pokroić na kawałki.Każdy kawałek spłaszczyć ,nałożyć wypestkowaną śliwkę i ewentualnie cukier.Uformować kulę.Układać na oprószonej mąką stolnicy.Gotować na małym ogniu w wrzącej osolonej wodzie przez około 10 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Wyjąć łyżką cedzakową,.Polać sosem.

Komentarze

Podobne przepisy