Serowe knedle ze śliwkami i jagodami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pomysł na smaczny obiad - owoce mogą być sezonowe.

  • 50 min

Składniki:


  • 400g białego sera
    2 jajka
    szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    5 g margaryny rozpuszczonej
    1,5 szklanki mąki
    150 g śliwek
    100g jagód
    śmietana do smaku
    cukier do smaku

Serowe knedle ze śliwkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Ser rozgnieść widelcem, dodać jajka, sól, cukier mąkę a na koniec roztopioną margarynę i zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić ok 30 min. Po tym czasie ciasto zrolować i pociąć na tzw. plasterki. Każdy plasterek rozbić dłonią i nałożyć śliwkę bądź łyżkę jagód i zlepić boki. Uformować kulkę. Wodę zagotować, a następnie wkładać knedle. Gotować ok 10 min po wypłynięciu na wierzch. Gotowe polać śmietaną i posypać cukrem do smaku. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy