Serowe knedle ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny.
2.Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru.
3.Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle wrzucać na gotującą się wodę. Gotować do czasu gdy wypłyną na górę.
4.Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i mieszając rozpuścić go. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać. Gorące knedle przekładać na patelnię, wymieszać z orzechami i podawać.
Komentarze