Serowe knedle ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne, najlepsze jakie dotąd miałam okazję wypróbować. Polecam wielbicielom chrupiących orzeszków :)

Składniki:

  • Knedle:
    50dag białego sera
    2 jajka
    30g miękkiego masła
    1/3 szkl cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    170g bułki tartej

    8 śliwek + cukier

    1/2 kostki miękkiego masła
    5 łyżeczek cukru
    70g siekanych orzechów włoskich

Serowe knedle ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny.
  • 2. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru.
  • Knedle 3. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru (po 1 łyżeczce). Knedle wrzucać na gotującą się wodę. Gotować do czasu gdy wypłyną na górę.
  • 4. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i mieszając rozpuścić go. Na koniec dodać orzechy. Wymieszać. Gorące knedle przekładać na patelnię, wymieszać z orzechami i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Komentarze

Podobne przepisy