Serowe kuleczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo łatwa w przygotowaniu, smaczna i efektowna przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • -250g serka typu włoskiego
    -150g serka typu bałkańskiego, fety...(ważne, by był słony)
    -1 solidna łyżka czosnku niedźwiedziego
    -1/2 łyżki czarnuszki
    -2-3 łyżki płatków kukurydzianych
    -1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    -2-3 łyżki prażonego sezamu
    -szczypta soli do smaku

Serowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy ze sobą sery,wyrabiając je na jednolitą, dość gładką masę. Na początku można pomóc sobie widelcem, lub drewnianą pałką. Jeśli jest taka konieczność, solimy do smaku. Następnie bawimy się masą i lepimy z niej kuleczki, wielkości orzechów włoskich. Szykujemy trzy talerzyki. W moździerzu ucieramy czosnek niedźwiedzi z czarnuszką, niezbyt drobno. Miło, jak czarnuszka chrupie po zębami, a jej lekko pikantny smak idealnie współgra z leśnym aromatem czosnku niedźwiedziego. Naszą kompozycję przesypujemy na pierwszy talerzyk. Na deskę do krojenia wsypujemy płatki kukurydziane. Przykrywamy folią, lub ściereczką i wałkujemy tak długo, aż uzyskamy „gruboziarnisty piasek”. Dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Gotową mieszankę przesypujemy na drugi talerzyk. Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy ziarno sezamu i krótko prażymy. Przesypujemy na trzeci talerzyk. Teraz Nasze kuleczki obtaczamy, w przygotowanych przyprawach...i pyszna przekąska gotowa :)

Porady

Można też użyć sera pleśniowego :)

Komentarze

Podobne przepisy