Serowe oponki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, serowe oponki proponuję usmażyć zamiast pączków. Jest z nimi zdecydowanie mniej pracy. A smakują wyśmienicie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag twarogu
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 szkl mąki + 1-2 łyżki do podsypania
    olej rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania

Serowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy jajko, żółtko, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia i mąkę.
    Wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba to podsypujemy mąką.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże kółka. Foremką do rurek wykrawamy w środku każdej oponki środek.
    Środki ponownie zagniatamy i wykrawamy oponki do wykorzystania wszystkich składników.
    Ciastka wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Oponki odsączamy z nadmiaru oleju i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy