serowe oponki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na pyszne oponki z białym twarogiem dostałam od cioci z Niemiec, są naprawdę przepyszne. Doskonałe dla łasuchów i dla dzieci, posypane cukrem pudrem lub polewą czekoladową smakują nieziemsko

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    500g sera półtłustego
    550g mąki pszennej
    100g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka
    1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    250ml śmietany (może być kwaśna)
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    polewa czekoladowa, truskawkowa (jak kto lubi) do polania

Serowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sposób wycinania oponek 1. krok 1.Ser przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem
    krok 2.Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto.
    Krok 3. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka a na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć, w tedy będą małe pączusie.

Porady

Do oleju dodać mały kieliszek spirytusu lub wódki, w tedy oponki nie nasiąkną tłuszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy