Serowe oponki w polewie

0 (0 ocen)

Są bardzo pyszne

Składniki:

  • Składniki:
    30 dag chudego twarogu
    1/2 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek masła
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    tłuszcz
    2 op. polewy czekoladowej, lukier

Serowe oponki w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowe oponki w polewie 1. Twaróg zmiel 2-3 razy (lub kup gotowy mielony twaróg na sernik). Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekaj.
    Wsyp cukier wymieszany z opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj całe jajka oraz twaróg. Szybko wyrób ciasto, rozwałkuj na placek. Szklanką wycinaj placuszki. W każdym wytnij dziurkę (np. malutkim kieliszkiem).
    W rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzucaj krążki, smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz na bibule. Polewy (mleczną i z gorzkiej czekolady) rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Zanurzaj oponki do połowy. Odłóż do zastygnięcia. Dekoruj fantazyjnie lukrem.
  • Serowe oponki w polewie 2. Na moim stole stoi wariant bez polewy, jak kto woli/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy