Serowe oponki w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmiel 2-3 razy (lub kup gotowy mielony twaróg na sernik). Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone masło. Wszystkie składniki posiekaj.
Wsyp cukier wymieszany z opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj całe jajka oraz twaróg. Szybko wyrób ciasto, rozwałkuj na placek. Szklanką wycinaj placuszki. W każdym wytnij dziurkę (np. malutkim kieliszkiem).
W rondlu rozgrzej tłuszcz, wrzucaj krążki, smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz na bibule. Polewy (mleczną i z gorzkiej czekolady) rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Zanurzaj oponki do połowy. Odłóż do zastygnięcia. Dekoruj fantazyjnie lukrem.
2.Na moim stole stoi wariant bez polewy, jak kto woli/
Komentarze