Serowe paluszki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysł, przepis i wykonanie mojej córki Kingi.

  • 20 min

Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
    2 żółtka
    ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach
    słodka papryka czerwona

Serowe paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie, przekrawamy na pół, obie części smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Jedną połówkę posypujemy serem żółtym i papryką ( w dowolnej ilości ), przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskamy. Kroimy na jedno-centymetrowe paski. Zlepiamy im delikatnie brzegi i skręcamy je w spiralkę.
  • 2. Tak przygotowane paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy jeszcze żółtkami.
    Pieczemy w 200 stopniach kilka minut, do uzyskania ładnego rumianego koloru.

Porady

Dodatkowo jeszcze Kinia przygotowała takie same paluszki ale zamiast sera i papryki dała cukier ( to z myślą o sobie :-)). Paluszki te są doskonałą przekąską przy oglądaniu ciekawego filmu :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy