Serowe paluszki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie, przekrawamy na pół, obie części smarujemy roztrzepanymi żółtkami. Jedną połówkę posypujemy serem żółtym i papryką ( w dowolnej ilości ), przykrywamy drugą połową ciasta, lekko dociskamy. Kroimy na jedno-centymetrowe paski. Zlepiamy im delikatnie brzegi i skręcamy je w spiralkę.
2.Tak przygotowane paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy jeszcze żółtkami.
Pieczemy w 200 stopniach kilka minut, do uzyskania ładnego rumianego koloru.
Porady
Dodatkowo jeszcze Kinia przygotowała takie same paluszki ale zamiast sera i papryki dała cukier ( to z myślą o sobie :-)).
Paluszki te są doskonałą przekąską przy oglądaniu ciekawego filmu :-)
Komentarze