150 g serka kremowego ( u mnie Turek )
100 g masła
200 g mąki
2 łyżki startego parmezanu
marchew średniej wielkości
2 dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g białej kiełbasy
kilka wędzonych śliwek
sól ,pieprz
żółtko
Serowe pierożki z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z serka , masła i parmezanu zagniotłem ciasto . Owinąłem folią i wstawiłem do lodówki na 30 minut.
Marchewkę obrałem , starłem na drobnych oczkach , dymkę drobno posiekałem.
Na patelni rozgrzałem oliwę , dodałem warzywa i smażyłem na małym ogniu.
Kiełbaski obrałem ze skórki , rozdrobniłem , śliwki pokroiłem drobno , dodałem wszystko do warzyw i dalej smażyłem . Przyprawiłem solą i pieprzem.
Ciasto odwinąłem z folii i cienko rozwałkowałem , podsypując mąką .
Wyciąłem z ciasta kółka ok. 10 cm , nałożyłem farsz i zlepiłem brzegi . Pierogi ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem .
Wysmarowałem rozmąconym żółtkiem . Piekłem ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze