Serowe różyczki

0 (0 ocen)

Serowe różyczki nie tylko ładnie wyglądają, ale świetnie też smakują.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    10 dag margaryny
    20 dag sera topionego
    białko do posmarowania
    szczypta soli
    mielona słodka papryka do posypania

Serowe różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser topiony wyrabiamy z mąką, solą i margaryną. Ciasto schłodzić ok. 1 godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy 5 kółek kieliszkiem lub szklanką. Następnie kładziemy te kółka obok siebie tak aby trochę na siebie nachodziły (miejsce stykania się kółek smarujemy białkiem). Potem rolujemy kółka i przecinamy na pół (tym sposobem wychodzą dwie różyczki) formując różyczki. Różyczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je papryką. Pieczemy w 180 stopniach C 15 - 20 min.

Porady

Zamiast topionego sera można też wykorzystać ser żółty, który trzeba zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Komentarze

Podobne przepisy