Serowe ślimaczki

0 (0 ocen)

skorzystałam z przepisu na ciasto benki, który troszkę zmodyfikowałam http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rozetka-drozdzowa-2#a116414

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    10 dag cukru
    8 dag masła lub margaryny
    230 ml mleka letniego
    2 paczki drożdży w proszku
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    1 jajko
    olejek waniliowy

    Nadzienie:
    400 g serka waniliowego
    rodzynki
    wiórki kokosowe
    lukier
    posypka

Serowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać suche składniki, wymieszać.
    Wbić całe jajko, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę, dodać olejek dla aromatu, wyrobić, na końcu dodać 2 łyżki oleju.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Nadzienie;
    serek wymieszać z rodzynkami.
  • ślimaki 3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę, pociąć na kawałki o szerokości ok.3 cm. Ułożyć na blasze. Posypać wiórkami. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
  • ŚLIMAKI 4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 25 min. w 180 cm.
    Po wyjęciu ostudzić. Ozdobić lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy