skorzystałam z przepisu na ciasto benki, który troszkę zmodyfikowałam http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rozetka-drozdzowa-2#a116414
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
230 ml mleka letniego
2 paczki drożdży w proszku
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 jajko
olejek waniliowy
Nadzienie:
400 g serka waniliowego
rodzynki
wiórki kokosowe
lukier
posypka
Serowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać suche składniki, wymieszać.
Wbić całe jajko, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę, dodać olejek dla aromatu, wyrobić, na końcu dodać 2 łyżki oleju.
Odstawić do wyrośnięcia.
2.Nadzienie;
serek wymieszać z rodzynkami.
3.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę, pociąć na kawałki o szerokości ok.3 cm. Ułożyć na blasze. Posypać wiórkami. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia.
4.Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 25 min. w 180 cm.
Po wyjęciu ostudzić. Ozdobić lukrem.
Komentarze