Serowe zawijaski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wytrawne nadzienie w kruchym cieście. Proponuję podać z czerwonym barszczykiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    1 szklanka mąki
    30 g zimnego masła
    1/3 szklanki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    pieprz
    sól
    Nadzienie:
    125 g sera białego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    pieprz
    sól

    jajko do smarowania
    80 g tartego żółtego sera

Serowe zawijaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę wymieszać z przyprawami. Dodać zimne masło, rozetrzeć z mąką. Dodać śmietanę, zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
  • Nadzienie 2. Ser rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  • Nadziewanie 3. Ciasto rozwałkować na kwadrat o boku ok. 25 cm. Rozłożyć nadzienie i zwinąć rulon.
  • Zawijaski 4. Ostrym nożem pokroić na 10 części. Kłaść w odstępach, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Zawijaski 5. Posmarować jajkiem i posypać serem. Piec 20- 25 minut w temperaturze 190 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy