Serowo-brzoskwiniowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ciasteczka, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń
    300 g twarogu
    3,5 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
    200 g margaryny
    100 ml mleka
    1/2 szk cukru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania

Serowo-brzoskwiniowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na nie za grube cząstki.
    Margarynę stopić i przestudzić.
    Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
    Do margaryny wlać mleko, wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.
    Wymieszać ( powstanie coś jakby kruszonka ), potem dodać twaróg i wymieszać mikserem.
  • 2. Następnie na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i chwilę zagniatać aż będzie fajnie elastyczne i miękkie.
    Ciasto dzielić na porcje, wałkować na placki ( nie za cienkie, nie za grube ) i szklanką wycinać kółka.
    Na brzegu kółka kłaść kawałek brzoskwini i zakładać drugą częścią kółeczka.
    Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Upieczone posypać cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy