serowo - cebulowe młode ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Serowo - cebulowe mini ziemniaczki pyszne, chrupiące idealne do dań z grilla lub jako osobna przekąska.

  • 50 min

Składniki:


  • kg młodych malutkich ziemniaczków
    kilka gałązek rozmarynu
    50 g genuini cabre, grana padano lub parmezan
    kilka szalotek
    3 - 4 ząbki czosnku
    olej rzepakowy
    łyżka płynnego miodu
    sól morska
    pół łyżeczki chili
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka oregano
    papryczka chili
    kilka liści laurowych
    koperek do posypania

Serowo - cebulowe młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej namoczone ziemniaczki skrobiemy, najlepiej do tego użyć szczoteczki do rąk. Do przygotowanych ziemniaczków dodajemy olej, miód, zgnieciony czosnek, sól, i przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż przyprawy pokryją ziemniaczki.

  • 2. Szalotki kroimy w piórka. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Między cebulę wkładamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Na blachę wysypujemy ziemniaczki. Posypujemy je serem. Pieczemy w 200 stopniach C około 30 - 40 minut, aż ziemniaczki ładnie się zrumienią. Po upieczeniu posypujemy świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy