Serowy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto dla fanów jabłecznika i sernika. Maślany spód z idealnym połączeniem sera i jabłek. Gorąco polecam !

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    120g masłą
    2 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Jabłka:
    4 jabłka
    łyżeczka cynamonu

    Ser:
    0,5 kg sera
    0,3 szklanki mleka
    30 g masła
    łyżka mąki ziemnaczanej
    3 jajka
    0,3 szklanki cukru

Serowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, pokrojone w kostkę masło i żółtka.
    Szybko zagnieć i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy z cynamonem, aż jabłka zmiękną.
    Resztę składników (bez białek z jajka) zmiksuj na jednolitą masę.
    Białka ubij na sztywną pianę i DELIKATNIE wymieszaj z masą serową.
  • 3. Ciasto podpiecz przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
    Na gotowy spód, wyłóż jabłka następnie masę serową.
    Piecz w 180 stopniach przez ok.45-50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy