SEROWY MURZYNEK

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszny i prosty w wykonaniu, idealne połączenie smaków, kakaowego ciasta z serową warstwą na wierzchu, która jest bardzo śmietankowa

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki
    3/4 szkl.oleju
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2-3 łyżki kakao
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka gorącej wody
    parę kropli olejku waniliowego

    warstwa serowa:

    60 dag sera białego 3 x zmielonego
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe
    1 cukier wanilinowy

Serowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewać gorąca wodę ciągle ucierając, kolejno dodajemy stopniowo olej, nadal ubijamy ciasto mikserem, dodajemy również parę kropli aromatu wanilinowego. Mąkę i kakao wsypujemy porcjami do jajecznej masy, dodajemy proszku do pieczenia mieszając na małych obrotach mikserem. Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki - wyłożonej papierem do pieczenia.
  • serowy murzynek 2. Wszystkie składniki masy serowej dokładnie miksujemy mikserem. Na wierzch ciasta kładziemy łyżką porcje masy serowej. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 50 - 60 min.
  • serowy murzynek 3. Tak wygląda po upieczeniu.
    Możemy wierzch placka polać polewą jeśli chcemy.

Komentarze

Podobne przepisy